szukaj w portalu Rynek i Sztuka MENU:

Picasso, Matisse i Monet z kolekcji Bronfmana na aukcji w Christie’s

01.04.2014

Świat: aukcje

Christie’s poinformował o aukcji dzieł z kolekcji kanadyjskiego przedsiębiorcy – Edgara Bronfmana. Wartość kolekcji szacowana jest na 34 mln dolarów, głównie za sprawą obrazów autorstwa Picassa, Moneta oraz Matisse’a.

Zbiór liczy ponad 200 dzieł, wykonanych różnymi technikami artystycznych.  Sprzedaż zasobu rozpocznie się 6 maja w Nowym Jorku od aukcji malarstwa współczesnego i impresjonistycznego.  W Hongkongu oraz Londynie, inwestorzy będą mieli okazję nabyć biżuterię, obiekty dekoracyjne oraz antyki.

Wśród spektakularnych pozycji znajduje się między innymi słynne dzieło  “Mangeuse de Pasteque et Homme Ecrivant” Picassa z 1965 roku. Kubistyczny obraz, przedstawiający nagą kobietę jedzącą arbuza oraz zapisującego kartki mężczyznę, wyceniany jest na 10 mln dolarów.

Matisse, “Femme Aupres de la Fenetre", źródło: Christie's

Matisse, “Femme Aupres de la Fenetre”, źródło: Christie’s

Innym dziełem wartymuwagi jest Femme Aupres de la Fenetre Matisse’a, którego wartość oscyluje między 3 – 5 mln dolarów. W tym samym przedziale cenowym umiejscowiony został akwarelowy portret młodej dziewczyny autorstwa Egona Schiele. Nieco gorsze szacunki uzyskał obraz olejny Moneta z 1878 roku, którego górna granica zamyka się w kwocie 2,5 mln dolarów.

Bronfman od 1979 roku był prezesem Światowego Kongresu Żydów. Po jego śmierci w grudniu 2013 roku kolekcja kunsztownych dzieł przeszła w posiadanie Bronfman Estate. Zbiór dotychczas wystawiany był w manhattańskim penthousie należącym do filantropa.

Katarzyna Grzemska

fot. góra: Picasso; “Mangeuse de Pasteque et Homme Ecrivant”, źródło: Christie’s

Portal Rynek i Sztuka

portal_rs_adres_www_wb

szukaj wpisów które mogą Cię jeszcze zainteresować:

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Magazyn

Magazyn

Nowość - Magazyn portalu RynekiSztuka.pl

Pobierz Magazyn Pobierz Raport 2016
MENU: