szukaj w portalu Rynek i Sztuka MENU:

Aukcja Varia 16 rozpoczyna sezon wiosenny w Sopockim Domu Aukcyjnym

28.02.2017

Aktualności, Polska: aukcje

Sopocki Dom Aukcyjny sezon wiosenny rozpoczyna Aukcją Varia. To już 16. odsłona tej popularnej serii. W ofercie znajdzie się ponad 300 obiektów, ceny wywoławcze rozpoczynają się już od 60 zł!

Pierwszy i drugi numer w katalogu to studia koni Wojciecha Kossaka. Obrazy dzieli 10 lat: pierwszy pochodzi z 1936, drugi jest wcześniejszy – 1926 rok. Ich ceny wywoławcze to odpowiednio 14 i 18 tys. zł. Nie zabraknie tematów marynistycznych: do kupienia są dwa obrazy Wacława Żaboklickiego, lubiane przez publiczność kameralne widoczki Eugeniusza Dzierzenckiego, a także Mariana Mokwy i Henryka Baranowskiego. Warto zwrócić uwagę na bardzo duży obraz monachijczyka Ericha Merckera, przedstawiający port w Pucku. Popularny widok, malowany przez artystę co najmniej dwa razy, był wykorzystywany na pocztówkach z tej nadmorskiej miejscowości. Jego cena zaczyna się od 6 tys. zł.
Ponadto w ofercie obrazy artystów takich jak: Michał Gorstkin-Wywiórski (Zimowy pejzaż z chatą) – 21 tys. zł, kilka widoków lata i zimy Leszka Stańki (od 2 600 zł), Anioł Stryjca – malowany rzadko wykorzystywaną przez artystę techniką oleju czy monumentalna Scena w chutorze Zygmunta Rozwadowskiego – 26 tys. zł.

Wśród biżuterii jak zawsze do kupienia pierścionki i kolczyki z brylantami; wyróżnia się tutaj wykonany z platyny pierścionek z podwójną obrączką z 1-karatowym diamentem w szlifie szmaragdowym z wywołaniem 15 tys. zł oraz drugi z brylantem o wielkości 1,30 ct z 18 brylancikami za jedyne 9 tys. zł. Wart polecić także rzadko spotykaną na aukcjach biżuterię artystyczną z bursztynem, wśród nich 80-gramową bryłkę – wisior z rzeźbionym kolibrem i kwiatami. Cena wywoławcza tego cacka to 1 500 zł.

Na aukcji nie mogło zabraknąć dobrej ceramiki, wśród niej obiektów z wytwórni w Kadynach, m. in. wysoki na 30 cm, owoidalny wazon zdobiony kobaltem i złoceniami za 3 500 zł, wyroby z Miśni (XVIII i XIX-wieczne filiżanki, waza, ciekawa figurka koguta), pochodzące z XVIII wieku niemieckie kufle do piwa. Interesujące są płytki ceramiczne z Miśni z ok. 1905 r. Do wyboru jest 12 rodzajów, od secesyjnych do tych zdobionych geometrycznie kładzionym szkliwem w stylu art deco. Gotowe do zawieszenia, ich ceny wywoławcze wahają się między 80 a 120 zł. Ozdobą aukcji jest niewątpliwie włoski serwis firmy Costa, składający się z aż 106 części. Jest niezwykle dekoracyjny, każdy element jest malowany ręcznie. Motywem przewodnim są szparagi; na niektórych naczyniach spotkać można też perliczki (taca z pełnoplastycznymi ptakami), krewetki, gołębie, jajka. Cena wywoławcza to 25 000 zł.

Warto zapoznać się również z ofertą szkła – można tu znaleźć delikatne, niezwykle eleganckie karafki z XIX w., jak i XX-wieczne zestawy do wina Venini, pochodzący z l. 30. zestaw do likieru Daum Freres czy warstwowy wazon podmalowany proszkiem szklanym Arsall z l. 1918-1929.

Jeśli gustują Państwo w srebrach to polecamy patery (np. patera Malcza z ok. 1870 r.), tace czy komplet 12 talerzy wysokiej próby sterling. Warto zatrzymać się przy zestawie 6 srebrnych łyżek wrocławskich z l. 1849-1861. Ich cena zaczyna się od 1 200 zł. Ponadto ciekawy komplet kutych naczyń do napojów dla 12 osób zdobionych bursztynowymi kaboszonami i podobne stylowo tace z l. 70.

Ciekawostką aukcji są certyfikaty i dyplomy masońskie, wydane w XIX i XX w. potwierdzające nadanie kolejnego stopnia wtajemniczenia lub wstąpienie do loży. Ich ceny to 1 300 – 1 500 zł.

AUKCJA VARIA 16
TERMIN aukcji: 4 marca, sobota, 2017, godz. 17.00
MIEJSCE aukcji: Sopocki Dom Aukcyjny, Gdańsk, ul. Długa 2/3
Kontakt: 58 301 05 54
e-mail: gdansk@sda.pl
katalog obiektów

fot. (góra) Serwis obiadowy, Włochy, XX w., źródło: materiały organizatora

Rynekisztuka.pl

szukaj wpisów które mogą Cię jeszcze zainteresować:

Rabort Rynek i Sztuka

Raport Rynek Sztuki 2016

Szósta edycja Raportu Rynek Sztuki, przygotowana przez redakcję największego serwisu dla kolekcjonerów i inwestorów – Rynekisztuka.pl

Zobacz więcej Pobierz (pdf)
MENU: