W Zamku Ujazdowskim w Warszawie powstał nietuzinkowy ogród warzywny. Nietuzinkowy, bo artystyczny. Co wspólnego ma kuchnia ze sztuką? Jak udowadniają pomysłodawcy projektu, polski artysta Paweł Kruk i francusko-amerykańska szefowa kuchni – całkiem sporo.
Ogród założony przy wschodniej ścianie budynku Labolatorium CSW łączy kilka idei. Z jednej strony ma być tradycyjnym zagonkiem, na którym rosną warzywa i zioła, z drugiej dokładnie przemyślaną formą artystyczną, która pełniłaby równocześnie funkcję społeczną i stanowiła miejsce, gdzie integrować może się lokalna społeczność. Do projektu zaangażowano specjalistów z dziedziny aranżacji przestrzeni: Roberta Błaszczyka i Tomasza Kawkę.
Projektanci tworzą ogród w imię permakultury, czyli idei życia w zgodzie z naturą. Aranżują przestrzenie miejskie, na kształt oaz bogatych w różnorodną roślinność – kwiaty, warzywa, owoce. Projekt, który nosi nazwę „We’re Like Gardens” to jeden z elementów przedsięwzięcia „Zielone Jazdy”, jakie organizuje przez Zamek Ujazdowski. Przez całe lato w przestrzeniach centrum wystawienniczego organizowane będą różnego rodzaju warsztaty, projekcje wideo, koncerty i wykłady związane z ekologicznym stylem życia.
Do promowania ekologii w artystycznej formie zaproszono wielu zagranicznych twórców pochodzących z całego świata, takich jak m.in. : Lada Nakonechn, duet Ze Coeupel (Ambra Pittoni i Paul-Flavien Enriquez-Sarano), Francis Thorburn czy Grayson Cox. Na okoliczność tego międzynarodowego projektu stworzony zostanie także specjalny pawilon, gdzie przygotowywane i serwowane będzie ekologiczne posiłki. Jego realizacją zajmie się tajski artysta Rirkrit Tiravanija. Na co dzień twórza zajmuje się relacjami międzyludzkimi – skupia się przede wszystkim wokół kwestii przełamywania barier społecznych oraz nawiązywania kontaktów poprzez sztukę.
Wakacyjne przedsięwzięcie ma być sposobem na integrację i aktywizację warszawskiej społeczności. To także świetny przykład na to, że sztuka może być angażowana w wiele dziedzin naszego życia, towarzyszyć nam na co dzień, nie tylko w formie 'martwej natury’, ale również żywej, ekologicznej i… smacznej.
Oprac. Olga Pisklewicz
Portal RynekiSztuka.pl